We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
Hieronder vindt u informatie over de volgende bevolkingsonderzoeken:
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (Cervix uitstrijkje)
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere vijf jaar uit voor een bevolkingsonderzoek. Dit onderzoek wordt volledig voor u vergoed door de overheid. Na ontvangst van de uitnodiging maakt u een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Het is in onze praktijk gebruikelijk dat de doktersassistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn). Voor het maken van een afspraak met de doktersassistente kunt u bellen met de praktijk, maar u kunt ook online een afspraak maken via onze service van MijnGezondheid.net.
Meer over bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen worden vanaf hun 50e tot en met hun 75e tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). Deze oproep loopt via Bevolkingsonderzoek Zuid en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden, dan ontvangt zowel u als de huisarts hier bericht van. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder moet gebeuren.
Meer over bevolkingsonderzoek borstkanker
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is gericht op mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar wordt u uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. U ontvangt daarvoor thuis een ontlastingstest (iFOBT), die u na afname van een ontlastingsmonster opstuurt voor analyse. Bij een afwijkende uitslag wordt u doorverwezen voor verdere diagnostiek (coloscopie) en zo nodig behandeling. Zo kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, kunnen voorstadia worden verwijderd en/of is behandeling beter mogelijk.
Meer over bevolkingsonderzoek darmkanker
Wij bieden de mogelijkheid om een beeldbelafspraak met uw zorgverlener te maken. Dit kan bij al onze zorgverleners. U heeft via uw telefoon of computer videocontact met ons. U hoeft dan niet naar de praktijk te komen. Dit is geschikt voor bijvoorbeeld huidklachten, vragen over anticonceptie, psychische klachten of een vervolgconsult bij de huisarts of praktijkondersteuner. U kunt de beeldbelafspraak via MijnGezondheid.net of telefonisch maken.
De beeldbelafspraak gaat via de volgende stappen:
1. Beeldbelafspraak maken via MijnGezondheid.net of telefonisch bij de assistente.
2. Op het afgesproken tijdstip ontvangt u een SMS of een email.
3. De beeldbelverbinding wordt gestart op uw telefoon of computer.
Mogelijk is aanvullende diagnostiek nodig om te weten wat er met u aan de hand is. Veel onderzoeken doen we zelf in de praktijk, vaak gekoppeld aan het consult. Meer informatie hierover is te vinden onder Onderzoeken (zie verderop op deze pagina). Laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek gebeurt bij Diagnostiek voor U of in het ziekenhuis.
Bloedafname
U kunt bloed laten afnemen op verschillende locaties. Die kunt u vinden op de website van het Anna Ziekenhuis.
Urine opvangen
Indien urine moet worden onderzocht, dan is het van belang dat u dit op de juiste manier opvangt. Lees hieronder hoe u dit het beste kunt doen.
Kosten
Let op: de kosten voor diagnostiek door DvU en PAMM vallen onder het eigen risico van uw zorgverzekering. De onderzoeken die DvU en PAMM uitvoeren worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering, maar vallen wel onder het eigen risico. Per jaar betaalt u de eerste zorgkosten ter grootte van het eigen risico zelf. Dit kan betekenen dat u de kosten voor medische diagnostiek door DvU en PAMM zelf moet betalen.
Meer over de tarieven van Diagnostiek voor U
Meer over de tarieven van PAMM
Uitslag
U moet zelf bellen naar de huisartsenpraktijk om de uitslag van het aanvullende onderzoek op te vragen. U kunt voor de uitslag ook kijken op MijnGezondheid.net. Slechts in enkele gevallen zal een huisarts of praktijkondersteuner u bellen voor de uitslag van het onderzoek.
Het bevorderen van zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van patiënten staat hoog in ons vaandel. Uw arts zal u daarom vaak vragen wat u zelf denkt of zou willen. Daarnaast zijn er in de zorg die u ontvangt van onze huisartsenpraktijk een aantal zaken waar u zelf voor verantwoordelijk bent.
Uitslagen aanvullend onderzoek
U moet zelf bellen naar de huisartsenpraktijk om de uitslag van het aanvullende onderzoek op te vragen. U kunt voor de uitslag ook kijken op MijnGezondheid.net. Slechts in enkele gevallen zal een huisarts of praktijkondersteuner u bellen voor de uitslag van het onderzoek.
MijnGezondheid.net
Eigen risico zorgverzekering/kosten
Huisartsen merken regelmatig dat patiënten niet altijd op de hoogte zijn van de kosten die onder het eigen risico van hun zorgverzekering vallen. Hoewel de meeste handelingen binnen de huisartspraktijk buiten uw eigen risico vallen kan het behoorlijk tegenvallen als (achteraf) blijkt dat u een aanzienlijk bedrag alsnog zelf moet betalen. Voorbeelden van behandelingen die onder het eigen risico vallen zijn onder andere bloed-, urine- en andere onderzoeken uitgevoerd door een laboratorium, (vaccinatie) reizigersconsulten, beeldvormende onderzoeken als röntgenfoto's, scopieën en een bezoek aan een specialist. Houdt u hier dus rekening mee als de huisarts een vervolgactie met u bespreekt.
Heeft uw zorgverzekeraar wel een contract met het ziekenhuis waar u naar toe wilt?
Het is niet vanzelfsprekend meer dat uw zorgverzekeraar met alle ziekenhuizen en andere zorgverleners een contract afsluit. Als u een polis heeft met gecontracteerde zorg (naturapolissen) en naar een ziekenhuis/zorgverlener wilt zonder contract, krijgt u niet zomaar alle kosten vergoed. Meer informatie kunt u vinden op de website van Patiëntenfederatie Nederland.
Patiëntenfederatie Nederland
Belangrijke life-events
Een ziekenhuis opname, een ernstige ziekte, sterfgeval, maar ook de geboorte van een kind zijn belangrijke life-events waarbij wij u graag willen steunen en adviseren. Helaas komt het voor dat wij niet op de hoogte zijn. Wij stellen het daarom op prijs dat u zelf in dit soort situaties contact met ons opneemt zeker indien u onze betrokkenheid daarbij wenst.
Ontslag uit het ziekenhuis
Bij ontslag uit het ziekenhuis of na een operatie wordt de huisarts hierover niet automatisch door het ziekenhuis geïnformeerd. Het is daarom van belang dat u dit zelf doorgeeft aan uw huisarts.
Waarom uw eigen arts geen geneeskundige verklaring mag afgeven
Heeft u van uw arts gehoord dat hij geen ‘geneeskundige verklaring’ (ook wel doktersverklaring genoemd) mag afgeven? Dat klopt. Uw arts heeft daarbij gehandeld volgens de regels die de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen, heeft opgesteld.
Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo’n arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Als dat nodig is, kan die arts, met de toestemming van de patiënt, ook nog extra informatie opvragen bij de huisarts en andere behandelend artsen.
Voor meer uitleg en informatie hierover verwijzen wij u naar het zogenaamde 'weigeringsbriefje' dat de KNMG heeft opgesteld. Deze is beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Marokkaans Arabisch en Pools. Hieronder kunt u hem in het Nederlands bekijken. Voor de andere talen verwijzen we u naar de website van de KNMG.
We hebben een programma ontwikkeld voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld mensen met een verhoogde bloeddruk of cholesterolwaarde, mensen met overgewicht, mensen die roken en/of mensen met veel hart- en vaatziekten in hun familie.
Voor deze groep is het programma ‘Gezond voor Hart en Vaten’ ontwikkeld. Dit is een gratis totaalaanbod dat bestaat uit drie onderdelen:
Bekijk hieronder de introductiefilm, behorende bij dit prgramma:
Met dit programma willen we het volgende voor u bereiken:
Heeft u interesse in deelname aan de groepsbijeenkomsten? Meldt u dan aan via onderstaande site:
De overheid vergoedt de griepvaccinatie volledig voor de volgende groepen:
Jaarlijks beoordelen we de medische dossiers van onze patiënten. Behoort u tot de bovenstaande groepen, dan ontvangt u een schriftelijke uitnodiging voor de griepprik. Als u buiten deze categorieën valt en toch gevaccineerd wilt worden, geldt dat de overheid deze vaccinatie niet vergoedt. Voor de kosten kunt u contact opnemen met de assistente.
Wij willen u informeren dat wij geen rijbewijskeuringen uitvoeren. Voor rijbewijskeuringen verwijzen wij u graag naar gespecialiseerde partijen in de regio. Bij vragen of voor meer informatie over waar u een rijbewijskeuring kunt laten uitvoeren, raden wij u aan om contact op te nemen met het CBR.
Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of inkomensverzekering aanvraagt kan uw verzekeringsmaatschappij u vragen om u lichamelijk te laten keuren. Deze kunnen wij niet voor u uitvoeren. Dit wordt uitgevoerd door een keuringsarts.
Voor de volgende kleine ingrepen kunt u ook terecht bij Huisartsenpraktijk Montis:
Spiraaltje
Een spiraaltje kan worden gebruikt als voorbehoedsmiddel, maar kan ook worden geadviseerd ter behandeling van hevig bloedverlies. U kunt samen met uw huisarts besluiten een spiraaltje te plaatsen. Er zijn twee vormen: een koperhoudend spiraaltje en een hormoonbevattend spiraaltje (Mirena). Het plaatsen gaat op nagenoeg dezelfde manier. Uw huisarts kan dit op de praktijk inbrengen. Voor het plaatsen van een spiraaltje wordt vooraf een inwendig onderzoek verricht en soms een test op ontstekingen/infecties.
Het spiraaltje wordt geplaatst in een aparte afspraak. Bij twijfel over de ligging van het geplaatste spiraaltje wordt een echo-onderzoek uitgevoerd. Na vijf jaar dient het hormoonspiraal te worden vervangen. Het koperhoudende spiraal na tien jaar. Het verwijderen van een spiraaltje kan door de huisarts gedaan worden op een gewone spreekuurafspraak.
Als u meer wilt weten kunt u goede informatie vinden op de website Thuisarts.nl. Daar leest u ook hoe u zich het beste voorbereidt op het plaatsen.
Hechten en verbinden
Bij een ongeval of verwonding kunt u deze laten beoordelen en behandelen op onze praktijk. De assistente zal de eerste opvang verzorgen en zo nodig een arts raadplegen. Belt u als het kan van tevoren even zodat het ingepland kan worden om wachttijd voor u te voorkomen. De assistente zal de wond(en) verder schoonmaken en verbinden en vaak de wondcontrole doen. Ook verwijdert de assistente de hechtingen na zeven tot tien dagen. Assistentes zijn getraind om hechtingen te verwijderen.
Zwachtelen
Als de onderbenen erg gezwollen zijn door vocht (oedeem) of bij een trombosebeen, dan kan de assistente op advies van de huisarts een zwachteltherapie starten. Hierbij worden de voeten en onderbenen verbonden om het vocht in de benen te verminderen.
Kleine chirurgie
De huisartsen in de praktijk voeren allemaal zelf kleine ingrepen uit. Kleine afwijkingen in en onder de huid kunnen door de huisarts worden verwijderd. Ook ingegroeide teennagels kunnen worden behandeld. Uw huisarts zal vooraf de methode met u bespreken. Een afspraak hiervoor duurt doorgaans 20 tot 30 minuten.
Wrattenbehandeling
De assistentes behandelen veelvoorkomende wratten op handen en voeten met stikstof. In overleg met uw huisarts doen zij dit ook op andere plekken van het lichaam. U kunt hiervoor een afspraak maken met de assistentes of online via ons patiëntenportaal MijnGezondheid.net.
Verwijderen staalsplinter uit oog
Soms kan een vuiltje of metaalsplinter vastzitten op het hoornvlies. Dit kan door de huisarts onder druppelverdoving worden verwijderd. Soms is het nodig om met een zeer klein boortje roest te verwijderen op het hoornvlies.
Bloedneus
Bij een hevige bloedneus die niet vanzelf stopt kan de spreekuurondersteuner bij u een of twee neustampons aanbrengen.
De LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) heeft een richtlijn voor niet-nagekomen afspraken opgesteld, die ook door Huisartsenpraktijk Montis wordt gevolgd. Het is voor een huisartsenpraktijk vervelend als een patiënt niet op een afspraak verschijnt. Dat betekent tijdverlies en bovendien is het vervelend dat er op dat moment niet iemand anders kon worden gezien. Wij hebben daarom besloten om een wegblijftarief te hanteren.
Wat betekent dit precies?
Voor de volgende onderzoeken kunt u ook terecht bij Huisartsenpraktijk Montis:
Audiometrie/gehoortest
Als u gehoorproblemen heeft wordt op verzoek van uw huisarts door de assistente een toonaudiogram afgenomen. Met een zogenaamde audiometer en een koptelefoon worden korte tonen aangeboden. De assistente zal u vragen aan te geven of u deze hoort. De assistente gaat na hoe zacht het geluid gemaakt kan worden om net gehoord te worden. Beide oren worden afzonderlijk getest. Zo wordt een drempel bepaald van de geluiden van verschillende toonhoogten die nog net worden waargenomen. De meetresultaten worden in een tabel of grafiek weergegeven. U spreekt met de huisarts af hoe u de uitslag bespreekt. Dit kan direct na het onderzoek of op een ander geschikt moment op het spreekuur of telefonisch.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een speciale bloeddrukmeter waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De huisarts bespreekt met u de mogelijkheid van een 24-uurs bloeddrukmeting indien er twijfel bestaat over de diagnose hoge bloeddruk of wijzigen van medicijnen. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
ECG/hartfilmpje
Bij hartklachten kan de huisarts besluiten tot het maken van een hartfilmpje. De assistente maakt dan terwijl u ligt (in rust) een opname van de elektrische activiteit van uw hart. Hiervoor plaatst zij (zachte) klemmen ter hoogte van beide polsen en enkels en krijgt u 6 plakkertjes op de borst. Hiermee kan de huisarts een indruk krijgen van het hartritme, prikkelgeleiding en zuurstofvoorziening van het hart. Tevens kan gezien worden of de hartspier verdikt is.
Longfunctietest/spirometrie
Bij aanhoudend hoesten of benauwdheid kan de huisarts besluiten voor een longfunctieonderzoek. Dit onderzoek is een blaastest waarbij u rechtop zittend na een diepe inademing maximaal moet uitademen door een buisje dat u in de mond houdt. Met een spirometrie worden blaaskracht, longinhoud en eventuele vernauwing in de luchtwegen gemeten. Deze gegevens worden opgeslagen in een computer en de resultaten kunnen worden geprint in een grafiek met bijbehorende getallen. De huisarts bespreekt deze getallen vervolgens met u.
De longfunctietest kan worden afgenomen door een praktijkondersteuner of een assistente.
Vaatdoppler-onderzoek
Met een dopplermeting kan de bloeddruk worden bepaald waarmee de slagaders bloed naar de benen pompen. Deze bloeddruk wordt vergeleken met de bloeddruk aan de arm.
Hiermee kan worden bepaald of u bloedvatvernauwing heeft aan de bloedvaten naar de benen. De assistente voert dit onderzoek uit. Hiervoor ligt u op de onderzoeksbank en meet zij achtereenvolgens de bloeddruk aan beide armen en aan beide enkels. Aan de benen maken we gebruik van een apparaat wat de bloedstroom hoorbaar maakt (het doppler apparaat).
Geheugentest
Bij klachten over verminderd geheugen kan op de praktijk de oriënterende MMSE-geheugentest afgenomen worden. Dit is een betrouwbare test in de huisartsenpraktijk om beginnende vergeetachtigheid te testen en te volgen. De huisarts zal samen met u bespreken wanneer deze test zinvol is en de assistente zal deze uitvoeren. De test bestaat uit 30 verschillende kleine opdrachten die door iedereen over het algemeen goed kunnen worden uitgevoerd.
Visustest
Als u wazig ziet of andere klachten heeft aan de ogen kan de huisarts besluiten tot een ogentest om te bepalen hoe scherp u kunt zien. Met deze test kan de huisarts een onderscheid maken tussen problemen met de ogen die kunnen worden opgelost met een bril dan wel problemen waarvoor een verwijzing nodig is naar de oogarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan staar of veroudering van het netvlies. Ook bij acute verslechtering kan een ogentest zinvol zijn om de ernst van het verlies te bepalen. Dit ter voorbereiding op het overleg met de oogarts.
Eigen laboratoriumonderzoeken
Laboratoriumonderzoek vindt beperkt plaats binnen onze eigen praktijk. Het gaat hierbij om de volgende tests:
Het kan zijn dat ten behoeve van de diagnostiek onderzoek nodig is in een uitgebreid laboratorium. De huisarts vraagt dan laboratoriumtesten aan bij Diagnostiek voor U of PAMM. Het gaat hierbij vooral om bloed- en urineonderzoek. Meer informatie hierover kunt u vinden onder Diagnostiek (zie hierboven).
Urine opvangen
Indien urine moet worden onderzocht is het van belang dat u op de juiste manier de urine opvangt. Lees hieronder hoe u dit het beste kunt doen.
Onze assistentes zijn opgeleid voor triage, wat betekent dat zij u extra vragen kunnen stellen als ze u aan de telefoon hebben. Aan de hand van het gesprek kunnen ze medische adviezen geven en bepalen of een bezoek aan uw huisarts noodzakelijk is. De doktersassistente heeft ook een geheimhoudingsplicht. In het kader van de kwaliteitsbewaking kunnen de telefoongesprekken die u voert met de assistente af en toe worden opgenomen. Als u de praktijk belt krijgt u daarover ook een melding. Uiteraard worden deze opnames strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor leerdoeleinden.
VGZ heeft - in samenwerking met NPCF, Zorgbelang en de huisartsen - een voorlichtingsfilm over triage gemaakt. Deze kunt u hieronder bekijken.